Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово обяви грипна епидемия от утре до 28 януари в общините Дряново и Трявна.

Заболяемостта на бебетата и децата във възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години е надхвърлила хиляда заболели на 10 хиляди души, съобщиха от РЗИ.

В Трявна от грип и остри респираторни болести са заболели 340 на 10 хиляди души, а в Дряново - 302 на 10 хиляди души.

Предепидемична е и обстановката в общините Габрово и Севлиево, където броят на заболелите се увеличава.

Грип
ната ваканция за учениците от Дряново и Трявна ще е от утре до 26 януари. В Габрово и в Севлиево ще има редовни учебни занятия.

Грипна епидемия е обявена и община Димитровград от утре до 28-ми януари, съобщиха от здравното министерство.

До второ нареждане в общините, с обявена грипна епидемия, се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

Русенска област също е в предепидечичен период.

От днес в община Благоевград не се учи заради грипна епидемия. Решението беше взето миналия петък.

В пловдивската община Брезово също не се учи заради грипа.

Епидемия вече беше обявена и за областите Перник и Пазарджик, няма занятия в отделни училища в областите Търговище, Силистра и Враца.

От утре се отменя грипната епидемия на територията на Пернишка област, която първа достигна епидемични стойности на грипа в страната.

Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки, допълват от здравното министерство.


Болните от грип рязко се увеличават и в София. На ден средно около 25-20 души преминават през специализирания кабинет по грипа във ВМА, каза по БНТ  доц. полк. Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА.
По думите му, нивото на заболеваемост в София рязко се е увеличило през почивните дни. Прегледаните са били заразени с грипния вирус Б.

"Грипният вирус Б е един троянски кон. След него почти винаги следва една по-голяма инвазия и епидемично разпространение на грипния вирус А, което очакваме в следващите седмици", допълни специалистът.