Въпреки че от грип човек може да умре и днес, повечето от съвременните хора не възприемат тази болест като нещо страшно и унищожително.

Но само преди сто години - 1918 година - обикновена грипна епидемия се превръща в смъртоносна пандемия, най-убийствената в цялата история на човешкото съществуване. Според непълни данни, жертва на заболяването тогава са станали между 50 и 100 милиона души по целия свят.

Едва напоследък учените започват да разбират защо тогава болестта се е превърнала в смъртоносен бич за хората.

Първата въпросителна е откъде е дошъл смъртоносният вирус? Версиите са две - от Китай или от военна база на САЩ в Канзас. Както винаги при събития, които разтърсват света, има конспиративна теория - вирусът е военна разработка, изпусната от американски учени.

Независимо откъде е дошъл, вирусът, благодарение на търговията и придвижването на хора навсякъде, се разпространява навсякъде и става известен като "Испански грип" или инфлуенца.

Причината за липсата на адекватна реакция на медицинските власти в Европа е свързана с Първата световна война. През 1918 година светът се мъчи да излезе от битките, но все още цензурата в Европа и САЩ не позволява да се публикуват данни за епидемията.

Но Испания не участва във военните действия и там първи съобщават за болестта, затова тя става известна като "Испански грип". Данните са страшни.

Една трета от населението на света е било заразено с вируса, от тях 2.5% са починали след усложнение и преминаване в пневмония. При обикновен грип смъртността е под 0.1%. Смъртоносни в случая от 1918 година били мутациите на вируса.

Оказало се, че на практика това е непозната за човешкия организъм болест, особено за хората на възраст между 20 и 30 години. По-възрастните имали повече шанс, особено, ако вече са прекарали грип предишни години. Техният организъм разпознава вируса и имунната система се опитва да се справи с него ,докато при по-младите тя няма такъв шанс.

Друга особеност на страшната инфлуенца било бързата смърт. Голяма част от заболелите умирали в първите часове на болестта. Лекарите смятат, че реакцията на младите организми на вируса била толкова силна, че на практика се самоунищожавал самият организъм. Пандемията преминава след една година. И то само защото успелите да оживеят са си създали имунитет и това помогнало на лекарите да лекуват заболелите успешно.

Има ли опасност днес от нова страшна и смъртоносна пандемия от грип? Да, но сега имаме много повече средства, за да я ограничим и ликвидираме. Надеждата е в създаване на универсална ваксина срещу грипни вируси. Тогава независимо от мутациите, хората ще бъдат защитени.