Днес битката с грипните болести все още не е спечелена и появата на нова пандемия изглежда неизбежна, предаде Франс прес и БТА.

През март 1918 г. войник от военна база в Канзас, САЩ, е приет в болница с треска, мускулни болки и болки в гърлото. За няколко месеца една трета от населението на планетата е засегнато от болестта. Пандемията се оказва по-смъртоносна от Първата световна война, отнела живота на 10 милиона души.

За щастие грипна пандемия с подобни мащаби не е имало по-късно. Експерти обаче предупреждават, че нова пандемия ще връхлети съвременното глобализирано общество, макар да не е ясно кога ще се случи това.

Грипът е остра вирусна инфекция, която се предава лесно от един човек на друг. Тя предизвиква силна треска, кашлица, болки в гърлото. В редица случаи инфекцията може да има сериозни здравни последствия. Според данни на Световната здравна организация грипните епидемии са свързани с 290 000 - 650 000 смъртни случая годишно.

Защо толкова често срещан вирус е заплаха, след като едрата шарка (вариола) бе изкоренена? Защото притежава способността да мутира.

"Грипните вируси са с големи способности да мутират - за да оцелеят, са принудени да се променят", заяви Венсан Енуф от института "Пастьор" в Париж.
Съществуват 4 типа грипни вируси - A, B, C и D, който засяга главно добитъка. Сезонните епидемии са предизвикани от вируси тип А и В. Вирусите тип А включват няколко щама, сред които H1N1 и H3N2, които понастоящем се срещат сред населението на планетата. Вирусите тип В включват щамовете "Ямагата" и "Виктория".

Свързаният с пандемия катастрофален сценарий предвижда поява на нов вирус, който се предава от един човек на друг въз основа на мутации, комбиниращи човешки и животински вируси. След пандемията от испански грип през 1918 г. избухнаха три епидемии на базата на подобен сценарий - от азиатски грип през 1957 г., от хонконгски грип през 1968 г. и от грип A(H1N1) през 2009 г.

"Хората непрестанно ще са изложени на грипни вируси и на нови техни щамове - всяка година, всяко десетилетие и вероятно завинаги", предсказа вирусологът Дейвид Еванс от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия.

"В резултат ще има нова пандемия. Колко ще е опасна тя ще зависи от естеството на вируса", допълни Уенди Баркли от Лондонския имперски колеж.

Ще бъде ли един ден спечелена битката с грипа?

За целта ще е нужно да се разработи универсална ваксина, която е ефикасна срещу всички щамове на грипни вируси.

"В момента се работи над няколко подобни ваксини, но не е ясно дали някоя от тях действително ще е универсална", отбеляза вирусологът Джонатан Бол от университета в Нотингам, Англия.