Проверката на Върховната касационна прокуратура на законосъобразността на прокурорските актове по прекратяване на досъдебното производство, водено срещу НЕК е показала, че производството е било образувано за престъпление по грешен член от Наказателния кодекс.

Грешката е допусната от наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура и не е била отстранена от прокурорите от Апелативната прокуратура в София и ВКП. Тя може да бъде обяснена или като елементарно непознаване на съдебната практика, или като изключително немарливо изпълнение на служебните задължения, пише в съобщението.

Същевременно е довела и до неправилно определяне на предмета на доказване и необходимите за това процесуално-следствени действия. От прокуратурата посочват, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е отменил постановленията на СГП, САП и ВКП, с които досъдебното производство е било прекратено.

Главният прокурор Сотир Цацаров вчера съобщи, че делото срещу НЕК ще бъде възобновено. При реализирането на договорите за продажба на електрическа енергия от НЕК, за периода, който е проверен - 2004 – 2007 година, се установява, че нереализираните приходи за НЕК са в размер на над 46 649 303 евро. Тези приходи са от разликата в цената, на която се купува електроенергията и цената на която достига до потребителите. Според доклад на АДФИ, сделките са законосъобразни, уточни главният прокурор.

Нарушения при назначаването на прокурор от ВКП по производството пък стана причина вчера Висшият съдебен съвет да освободи зам.-главния прокурор Галина Тонева от поста й. Тя бе преназначена като редови прокурор във Върховна касационна прокуратура.
Вместо да се използва системата за случайно разпределение, Тонева директно е назначила прокурора Христо Граматиков от ВКП, който е потвърдил прекратяването на производството, обясни вчера Цацаров.