Разхлабването е възможно само ако са манипулирани умишлено или ако има човешка грешка. Никога досега "Даймлер" не е изтеглял от пазара коли заради подобен дефект.

Това е есенцията от становището на "Силвър стар", официален представител на марката у нас, изпратено до "Сега".

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов съобщи преди 10-ина дни след среща с президента Радев за инцидент с колата на НСО, която го вози - липсвали крепежни болтове на задната гума.

На брифинг във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследващите са отхвърлили твърденията на Лозан Панов за евентуален опит за атентат срещу него. Според три експертни мнения е възможно болтовете, придържащи гумите на колата, да се саморазвият и разхлабят.

Шефът на НСО: По случая с болтовете са взети всички мерки

Снощи шефът на Националната служба за охрана (НСО) ген. Ангел Антонов отхвърли "внушенията", че ръководният състав на службата се е опитал да укрие техническа неизправност.

В становище, публикувано на сайта на НСО, той потвърждава, че на едно колело на автомобила са липсвали два болта, а другите три са били разхлабени.

Ген. Антонов информира за взетите мерки, включително за свикването на постоянната комисия за проверка на пътнотранспортни произшествия и инциденти.

Комисията, добавя той, не е установила данни за действия на лица, които са извършили интервенция за разхлабване или отстраняване на крепителните болтове на задната лява джанта.

Генералът отхвърля обвиненията на ненаименувано лице, че докато е работило в НСО, в движение му "е падал кардан, диференциал и двигател, откачал му се е капак на брониран автомобил".

Антонов намеква, че ще прибегне до съда заради "отправени обидни квалификации" към службата и лично към него.

Премиерът Борисов: Болтове са се развивали много пъти

В интервю по Нова телевизия тази сутрин премиерът Бойко Борисов изрази мнение, че болтовете на колите могат да се развият сами и каза, че на него самия това му се е случвало "много пъти".

Шофьорите му казвали, че са имали такива случаи много пъти и сами си завиват болтовете на ръка.

Министър-председателят цитира и обяснение, което е чул от шофьори от НСО:

"Понеже са ни по 8-9 години колите, летни - зимни (гуми се сменят), летни - зимни, пукани гуми, леглата на болтовете се износват. И затова всеки от нас, всеки ден, застъпвайки на смяна е длъжен и да се подпише, че лично проверява болтговете, защото тези неща се случват, особено на джипките."
 
"Поне шест пъти на път сме слизали от колите и сме прехвърляли багажа каза още Борисов. - Техника. Нека да не се вкарваме в подобни неща."