Това пише в. "Гардиън", цитиран от БТА. Става дума за около 3 милиона души.
 
Очаква се правителството да предложи на гражданите на ЕС да "заявят интерес" и да получат документи за правото да живеят и работят във Великобритания след 2019 г., когато тя ще напусне съюза.

Правителството се надява събраната информация да помогне за установяване на числеността на хората, които ще кандидатстват за пребиваване. Целта е да се избегне лавина от молби в деня на Брекзита, отбелязва британският вестник.

Очаква се процедурата за регистрация да е в специална нова схема. Тя няма да е по сегашната процедура за разрешително за постоянно пребиваване, изискваща от кандидатите тонове документи.

Няма законово задължение гражданите на ЕС да кандидатстват за карти за пребиваване, но мнозина панически се втурнаха да си осигурят документа, смятайки, че това е единственият начин да докажат статута си след Брекзита, припомня "Гардиън".

Миналата седмица "Файненшъл тайм" съобщи, че европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще получат същите права, които имат сега, и след като Великобритания напусне ЕС.