Това предаде ДПА, като цитира говорителката на ЕК Мина Андреева, която спомена за съществуващи слабости в способностите на Гърция да управлява границите си, предадоха ДПА и БТА.

Има все още някои недостатъци и слабости, които трябва да бъдат поправени, каза Андреева. Тя призова Атина да реши този въпрос, така че "ние прогресивно да прекратим граничния контрол до ноември".

Едно от най-големите постижения на ЕС е Шенгенската зона за свободно движение, в която 26 страни имат правото да пътуват без необходимостта от гранични проверки и от паспорти.

Съгласно Шенгенското споразумение страна членка на Шенгенското пространство за свободно движение може да въведе временно контрол по границите си за срок от 8 месеца.

Но няколко страни от Шенген въведоха вече вътрешни проверки по границите си, за да спрат потока от мигранти след пристигането на стотици хиляди мигранти и бежанци миналата година.

Вината за неконтролируемите потоци от мигранти до голяма степен се приписваше на Гърция, която беше обвинена, че позволява на мигрантите да преминават през територията й, без да са регистрирани.

Накрая страни северно от нея бяха принудени да затворят своите граници.

Внезапни проверки на ЕС през ноември показаха сериозни недостатъци и слабости в Гърция, чиято граница с Турция е външна граница на Шенгенската зона.

ЕС даде на Атина срок до 12 май, за да реши проблемите. Ако това не стане ЕК ще предложи вътрешношенгенският граничен контрол да може да продължи да действа до две години.

ЕК трябва да представи последната си официална оценка на ситуацията в сряда. Германия и пет други страни поискаха граничните проверки да продължат за още шест месеца.

Една от тези страни - Дания, днес обяви, че временните проверки по границата й с Германия ще продължат до 2 юни.

Правителството въведе този контрол на 4 януари като реакция на подобна мярка от страна на Швеция в отговор на наплива от мигранти от Близкия изток и Африка.

Датският кабинет смята, че такъв контрол все още е необходим, за да се избегне струпване на нелегални имигранти в Дания, се казва в съобщението на министерството.

Швеция, заедно с други страни от ЕС като Германия, Франция и Белгия, също иска да удължи временния си граничен контрол.

Властите на Швеция ще изпратят в Европейската комисия писмо с молба да удължат граничния си контрол за още 6 месеца и ще попитат за възможността тази мярка да е в сила за общо 2 години.

През 2015 г. Швеция, с население 9,8 милиона души, прие 163 000 мигранти. Това е най-високият показател за страна от ЕС като дял от населението. По най-нови прогнози на шведските миграционни власти тази година в страната може да пристигнат до 100 000 мигранти.