Министърът на отбраната Николай Ненчев даде пресконференция в Шумен, където днес присъства на областната конференция на БЗНС в града, предаде БТА.

"През следващата седмица очаквам да бъде приета промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, с която да имаме вече и възможност за съвместни патрули с "Гранична полиция".

Надявам се в рамките на следващата седмица тази промяна в закона да бъде факт, защото разбирам, че има воля", каза Ненчев.

Той отбеляза, че обикновено със затоплянето на времето се увеличава и бежанската вълна.

По повод на решението на НАТО да има постоянно присъствие в Егейско море, Ненчев каза, че България ще участва в операцията с един гранично-полицейски кораб .

Министерството на отбраната има възможност да прехвърли част от военни имоти в Шумен на общинската администрация и конкретно на части от Военното училище в града.

"Утре ще имаме дискусии по тези въпроси, а в понеделник сутринта имам среща с кмета по тези въпроси", каза министърът на отбраната.

"Винаги съм бил привърженик на този тип политики - предпочитам да даря съответните имоти на съответната община, както в Стара Загора и в Пловдив", уточни Ненчев.

Той каза, че се обсъждат такива възможности и за Хасково, и за Димитровград.

"Шумен е част от проекта, който, надявам се, заедно с общината ще реализираме. Ще видя към кои имоти имат интерес и какво възнамеряват да правят, за нас е важно да знаем, преди да започнат процедури", допълни Ненчев.

В началото на областната конференция на БЗНС, която се провежда в хотел "Шумен", бе открита изложба с творби на художници, репресирани от комунистическия режим.