Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер заяви това в писмо до президента Румен Радев.

Писмото на Юнкер е в отговор на проведените разговори с държавния глава в Брюксел, както и на изпратеното от президента Радев писмено предложение до европейските институции, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Българският президент многократно призова за приемането на общ оперативен план от ЕС за действие в кризисни ситуации и за осигуряването на допълнително финансиране за засилване капацитета за охрана на българските граници, се припомня в съобщението.

В момента Европейската гранична и брегова охрана извършва оценка на уязвимостта на всички държави членки на ЕС, включително България, която ще бъде готова през април тази година. На основата на тази оценка ЕК има готовност за изпращане на мисия от експерти, които да преценят дългосрочните нужди на България в областта на охраната на границите.

В писмото на Жан-Клод Юнкер се подчертава и че ЕК ще извърши задълбочен анализ на представената от България оценка за оказването на допълнителна финансова подкрепа за охрана на външните граници, извън отпусната досега спешна помощ в размер на 167,3 млн. евро.