Това е най-близкото разстояние до града, достигано от бойците на ИД от началото на офанзивата им преди две седмици, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права обясни, че за първи път в центъра на Кобане са паднали изстреляни от ИД снаряди.

"Най-малко 16 ракети достигнаха центъра на Кобане. Един човек е загинал и няколко са ранени", съобщи Рахман, чиято неправителствена организация събира информация от широка мрежа цивилни, медицински и военни източници.

"Това е най-интензивният обстрел срещу този град", каза той и добави, че снаряди са паднали и на границата с Турция.

Преди 2 дни джихадисти убиха 40 кюрдски бойци, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 105 села около Кобане бяха превзети от "Ислямска държава" от 15 септември. Според данни на върховния комисариат на ООН за правата на човека още 100 села са напуснати или евакуирани заради опасения, че ще бъдат превзети.

Групировката иска да завладее града, за да си осигури безпрепятствен достъп до голям отрязък от границата между Турция и Сирия, посочва АФП.

Над 138 000 кюрди избягаха от града и околните села, като преминаха намиращата се наблизо граница с Турция.
Върховният комисариат на ООН за бежанците заяви вече, че изготвя планове за непредвидени ситуации, като бягство в Турция на всичките 400 000 жители от настъплението на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

В района на Кобане са приети между 200 000 и 400 000 сирийци, разселени от други части на страната, сред които Ракка, Алепо и Хомс.

Сирийските кюрди се борят, за да защитят граничния град Кобане от бойците от "Ислямска държава", докато кюрдски младежи от Турция заминават за Сирия, за да помагат в борбата, коментира Ройтерс.

Турското правителство ще внесе предложение в парламента за удължаване с една година на правомощията на турската армия да участва в трансгранични операции в Сирия и в Ирак, предаде БНР.
Документът, наречен "тескере", се подновява всяка година от 2009-а насам.

 

"Сега са прибавени нови елементи, специално за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава", заяви турският премиер Ахмед Давутоглу, изразявайки най-острата реакция на Анкара досега от действията на ислямските екстремисти.

По думите му, началникът на турския генерален щаб Неждет Йозел ще информира депутатите за положението край границите със Сирия и Ирак.

От миналата седмица насам Анкара дава сигнали за промяна в досегашната си позиция, след като категорично бе отказала да участва в удари на коалицията срещу "Ислямската държава".

Турският президент Ердоган заяви в реч пред провеждащия се в Истанбул Световен икономически форум, че Турция не може да остане извън международната коалиция, сражаваща се срещу джихадистите.