Няма ескалация на напрежението, съобщиха от МВР, цитирани от "Фокус".

По-рано оттам бе съобщено, че са блокирани и трите пункта „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово” и че блокиралите няма да допускат преминаването на граждани от Турция, които се връщат за Курбан Байрам да се включат в изборите. Демонстрация имаше и на "Лесово", но преминаването не е спряно, съобщиха от Гранична полиция. 60 активисти са направили опит да блокират пътя за Малко Търново.
Полицията ги е избутала и не е допуснала затваряне на пътя, предаде БНР
.


Вижте снимки >>>

От пресцентъра на партията на Николай Бареков - ББЦ, заявиха, че са блокирали движението на "Капитан Андреево" срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок.

"Спряно е движението и пред останалите два пропусквателни пункта на границата ни с Турция - Лесово и Малко Търново", уточни пред журналисти Бареков, цитиран от БТА.

Повечето от хората, който блокираха "Капитан Андреево", са кандидат-депутати и имат имунитет. "На браздата са зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска, водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други", съобщиха от пресцентъра на ББЦ на сайта си.

Симпатизантите опънаха голямо българско знаме. Бареков е с тениска с лика на Васил Левски, носеха фланелки с надписи „Не искам турско робство“, „Блокада и борба“. ББЦ опъна и две шатри.

"Тук сме, за да спрем опасната за страната сделка на ГЕРБ, Местан и Касим Дал', обясни Бареков, цитиран от пресцентъра си.

По думите му Местан е приел искането на Ердоган за двуезична България.

"Първото искане на Ердоган е било приемането на турския език като втори официален в България. На второ място е ппризнаването на турския химн и турския герб като втори национални за България", обясняват още от пресцентъра на ББЦ.

Малко преди 10 ч. движението на ГКПП "Капитан Андреево" бе възстановено, предаде БНР. Блокираните около 50 автомобила се изтеглиха.
Натоварен бе трафикът за товарни автомобили.


Kандидат-депутатът от ББЦ Юлиян Семерджиев обясни, че блокадата е отменена временно и пред пункта са оставени патрули, които ще следят за влизащите у нас автобуси от Турция и ако броят им се увеличи, имат готовност отново да спрат движението.

"Превозвачите не са съгласни да има блокада на границата по политически причини",
заяви за „Фокус” Петко Ангелов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

По думите му превозвачите не могат да извършват професионалните си задължения и нарушават отношенията по двустранните и международните превози с партньорите от Турция. Той обясни, че ако блокадата продължи, ще организират контрапротест.

От сдружението е изпратено писмо до министъра на вътрешните работи и до главния секретар на МВР, че блокадата е незаконосъобразно действие.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на 5 октомври?

Бареков вече се закани, че границата ще бъде блокирана до вота в неделя. Бившият журналист отправи своеобразен ултиматум към президента и премиера "да спрат вноса на гласоподаватели от Турция, ако не искат граждански размирици".
Преди дни отцепили се от ББЦ заявиха, че не са съгласни с блокадата.