Това се налага поради постъпили предупреждения на трети държави за възможно преминаване на терористични групи през Сърбия и по повод възможността да се засили бежанската вълна от Турция.

Тези дни се наблюдава и увеличен брой опити за незаконно влизане на мигранти в Сърбия. Досега на границите с България и Македония те са спрели нелегалното влизане в страната на над 20 000 мигранти и са заловили 132 трафиканти на хора.

Подготвени са и варианти за действие в случай, че Турция пусне известен брой бежанци към Европа, съобщава белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.

Изданието посочва, че затова има засилени подкрепления на границите с България и Македония, а придошлите неминуемо ще бъдат пренасочвани към Черна гора, Босна и Херцеговина и хърватското крайбрежие.

Ако това не даде резултати, отново ще бъде разгледан вариантът за вдигане на телена ограда. Сега е засилен контролът не само близо до граничните пунктове, а и на всички възлови места - по магистралите и важните пътища.

Проблем може да възникне, ако българските сили на реда, за да не останат мигрантите блокирани в България, започнат буквално да ги превеждат по планинските пътеки и да ги насочват към Сърбия, казват източници на вестника, според които "това вече се е случвало".

Българската полиция превежда бежанци през планините, за да не останат в България, пише и белградският "Правда", цитиран от "Фокус".

Голям проблем е и зоната за сигурност по границата с Косово, където албанците превеждат нелегално през зелената граница между 50 и 150 души на ден.
Много от мигрантите са откривани навреме и са предупреждавани да се върнат обратно, но не се отказват, опитват се по няколко пъти да преминат границата докато не преминат бариерата и тръгнат към Унгария или Хърватия.

Същата е ситуацията и при Унгария, чиято граница мигрантите също преминават, включително след неколкократни опити, въпреки кучетата, боя, телената ограда, арестите и новата военна база край село Сантово.

От Сърбия в Унгария законно влизат по 10 души на ден. В сръбските центрове са настанени 6796 души, 1850 от които са в пет големи центъра, а останалите в по-малки приемни центрове, каза Иван Мишкович от Комисариата за бежанците.
В страната обаче има няколкостотин нелегални мигранти. Освен тях около 30 души чакат да влязат в Унгария на открито, допълва вестникът.

"Всички страни по маршрута значително укрепиха границите си и днес трудно може да се повтори сценарият от 2015 г. Важно е да няма ясен призив от страната - крайна дестинация, преди всичко от Германия", посочи той.