Българските превозвачи се заканиха да затворят българо-гръцката граница за почивните дни по Великден и Гергьовден, като отговор на продължилите доста време блокади по границата от страна на гръцките фермери.

Затварянето на границата започва на 29 април, от 10 часа и до 8 май ще бъде въведена блокада за всякакви видове превозни средства на всички пунктове.

Ще бъдат пускани само коли, превозващи болни хора и животни, заяви зам.-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Илиян Филипов, цитиран от агенция "Фокус" в сряда след заседание на бранша.

Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени пунктовете, 2 часа да са отворени, каза Миролюб Столарски - председател на асоциацията.

До края на седмицата ще стане ясно какви със сигурност ще са часовите зони, в които ще се пропускат автомобили през границата в периода на блокадата.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов обаче каза пред БНР, че неговата организация е против блокадата на границата, защото това ще възпрепятства работата и на българските превозвачи, а и няма да върне финансовите им загуби, претърпени по време на гръцката блокада.

Блокада на българо-гръцката граница по Великден ще се отрази „трагично“ на родните туроператори и хотелиери, предупреди Здравка Чимева - представител на туроператор в Благоевград. Тя призова автомобилните превозвачи, които се канят да отмъстят по този начин на гръцките фермери, да преосмислят намеренията си.

Чимева пояни, че всички туроператори, които имат групи за Гърция в този период, са предплатили или цялата сума, или са направили някакъв депозит от 30, 40 или 50%.

Идеята на превозвачите е да се нанесе удар по туризма в Гърция в отговор на щетите, които понесоха българските превозвачи по време на 40-дневна блокада през януари и февруари от гръцките фермери срещу данъчни реформи в тяхната страна.

Потърпевши обаче ще бъдат и стотици хиляди българи, които са планирали почивки по Великден и Гергьовден в Гърция, вземайки си отпуска в кратката работна седмица между двата празника.