По време на изслушване в парламента за засилващия се миграционен натиск към България той поиска от депутатите да съдействат за спешно увеличаване на щата на служителите на МВР.

„На южната ни граница има толкова полицаи, колкото в цяла област. Това създава проблеми във вътрешността на страната и оттам респективно вече няма как да се пазят хората от полицията в малките населени места. До 30 юни 2015 г. от Резово до Свиленград южната ни граница ще бъде 100% под наблюдение. Основно трябва да има човешко присъствие или другият вариант е някакво заградително съоръжение, което трябва да вземете като решение",
каза той на депутатите, цитиран от БНР и Дарик.

По думите му около 1,2 милиона лева на месец струва на държавата охраната по южната ни граница, а 30-километровата ограда е струвала около 7,3 млн. лева.

На българско-турската граница от 1 януари до 25 октомври са задържани 6325 граждани на трети страни.
От 1 октомври е влязло в сила споразумение между Турция и ЕС за реадмисия, но то е под условие. Това означава, че не можем да връщаме на Турция сирийците, преминали през границата.

Заради затегнатия режим има по-чести опити за преминаване през Гърция.

Бакалов обясни, че от началото на годината има повече опити за незаконно преминаване на изходната граница, т. е. чужденците се опитват да напуснат страната към Европа или през българско-сръбската, или през българско-румънската граница, предаде БТА.
За периода 1 януари - 25 октомври са регистрирани 2140 души, направили такива опити.
Най-много хора при опит за незаконно преминаване са задържани на сръбската граница - 1312 души, на румънската граница те са 595 души.

От началото на август усилията на МВР са насочени срещу каналджийството по границата и са задържани 472 души.
218 от каналджиите са установени и задържани през през август и септември. Само през този месец са задържани 121 лица.

"Ето защо се проведе съвещанието между прокуратурата и МВР с всички областни дирекции на МВР. Взе се решение, защото крайната цел наистина е Европа, но в един момент точно в София искат да дойдат и да отидат в Европа",
заяви Бакалов, цитиран от "Фокус".

Той каза още, че от 6 октомври е разпоредил по българските граници и летищата да има 100% контрол.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов пък заяви пред депутатите, че не може да се говори за обостряне на ситуацията с бежанците, въпреки че има постоянно засилване на миграционния натиск.

Към средата на октомври в седемте териториални поделения на ДАП са настанени 3298 души при общ капацитет 6000. Вицепремиерът допълни, че все още имаме капацитет да поемем бежанци. 
408 от бежанците са настанени на външни адреси.

Иванов успокои, че в България не влиза "значим контингент" от страните, засегнати от Ебола,
затова няма опасност.

От настанените в страната ни 2505 души (76%), са сирийски граждани.
Следващата най-голяма група са гражданите на Афганистан - 461 лица или 14 на сто, а гражданите от Ирак са 120 лица или 4%.

Децата са 1076, като непридружените малолетни и непълнолетни са 89.
От тях 261 деца са записани да изучават български език, а записаните в училище са 45, необхванатите са 472.

Иванов обясни, че високият процент необхванати деца се дължи на факта, че докато мигрантите са в процедура по определяне на статута няма законово основание тези деца да посещават училище.

От януари до октомври 2014 г. 6766 души са потърсили закрила от нас, като на 3320 е предоставен статут на бежанци, а на 1695 - хуманитарен статут.
Дадени са 366 отказа, а 1539 производства са прекратени.