Това съобщи лично австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Соботка по време на срещата си със своя сръбски колега Небойша Стефанович, предаде БГНЕС.

Австрийските полицаи ще патрулират заедно със своите сръбски колеги с цел предотвратяване на нелегалната миграция от България в Сърбия.

"Ще продължим с общите ни усилия за защита на границите. Ние сме благодарни за подкрепата и помощта, която получаваме от Австрия. Австрийският контингент е готов и на 12-ти януари започва работа. Те ще патрулират заедно с нашите сили при защитата на държавните граници спрямо България", каза Стефанович.

Той подчерта, че за властите в Белград е много важно да бъде предотвратен всякакъв опит за нелегално преминаване, включително и за трафик на оръжие, което може да бъде използвано за терористични цели.

Австрия и Сърбия ще създадат и специални части, които ще работят за разкриването на тежки престъпления. На 12 януари пристигат 20 австрийски полицаи, които ще участват в охраната на сръбско-българската граница, уточни от своя страна Соботка.

По сръбско-българската граница вече има и други чуждестранни полицейски сили. В района на Неготин патрулират чешки полицаи, в района на Зайечар има словашки полицаи, а в района на Пирот - унгарски.

От създаването на смесените военно-полицейски сили на 22 юли тази година до днес са предотвратени опитите за нелегално влизане на мигранти от България в Сърбия на над 17 000 души. В момента на територията на Сърбия, според официалните данни, се намират около 7500 мигранти.

В четвъртък лидерите от ЕС ще коментират споразумението с Турция за спирането на мигрантската вълна към Европа.