Пред Нова телевизия вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че още преди две години и половина е поискал пограничната ограда да стане обект от национална сигурност, нещо което правителството направи преди два дни. Даже поискал оградата да се охранява по специален начин и да се прати армията там.

Заради промяната на статута на съоръжението БСП поиска оставките на вицепремиера Валери Симеонов и вътрешния министър Валентин Радев.

От левицата обвиниха правителството в осигуряване на "чадър" над трафика на мигранти през границата. Заподозряха, че промяната на статута на оградата е, за да се затворят очите на опозицията да види и да покаже нарушенията по границата.

Същевременно депутатът Елена Йончева показа кадри как безпрепятствено мигранти минават през оградата.

Йончева показа снимка как мигранти прескачат оградата >>

Това че има специален режим на охрана на съоръжението, не значи, че ако има сигнали, не може да се разследва, добави Каракачанов. Така той отговори на обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че искали да се затворят устите на депутатите.

Като не те пускат от българската страна, защо не минеш откъм турската да снимаш. Дали там ще те пуснат и дали въобще там някой ще се церемони с теб и ще ти поиска депутатската карта, а няма да ти тури белезниците и да те хвърли в джипа?, запита Каракачанов.

По-късно пред журналисти той попита риторично и дали е възможно журналист, без значение от каква националност, да снима обект от стратегическата инфраструктура на Франция, Белгия, Германия, САЩ при положение, че се знае за разположени там самолети, ракети "с еди какви си възможности".