Министерството на отбраната и представители на МВР са започнали предаването на отделни участъци от съоръжението. До момента на ГД „Гранична полиция” са предадени 5 участъка от общо 23. Днес ще бъдат предадени още 7, както и 5 портала.

До края на юли ще бъдат предадени и останалите участъци.

Започнало е изтеглянето на личния състав и на техниката, участвали в строежа.
Около 80 000 лв. на ден бе издръжката на командированите около 1400 полицаи за охрана на южната ни граница.

Остават 3 мобилни групи със специализирана техника за отстраняване на забележки. Те ще оформят и документите по окончателното предаване на оградата.

Изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция бе една от мерките, които правителството прие, за да ограничи вълната от бежанци, основно от Сирия.
Оградата обаче трябваше да е поставена през февруари.

През април депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия, която да разгледа сделките около строителството на оградата. От партията на Борисов искаха комисията да осъществи контрол по изразходването на бюджетни средства при изпълнението на проекта.

Назначена от премиера проверка установи, че тя би трябвало да струва малко над 5 милиона лева, вместо това сумата достигнала над 9.5 милиона лева.

В края на март военният министър Ангел Найденов обяви, че четирима генерали, трима полковници и един подполковник ще бъдат наказани заради нарушения при изграждането на оградата.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За парламентарна комисия за контрол на разходите за оградата на границата