В същото време 21 чужди граждани са заловени в опит да преминат българско-сръбската граница. Сред тях 15 са афганистанци ,а шестима пакистанци.

През изминалото денонощие няма регистрирани опити за влизане на бежанци у нас от Гърция.

Вчера премиерът Бойко Борисов обясни, че миграционният натиск към страната ни е факт. Това стана след проведеното в Благоевград съвещание, свързано с преминаването на нелегални мигранти през българско-гръцката граница.

56 души от задържаните в събота общо 87 мигранти, влезли на наша територия, вече са върнати в Гърция.

Премиерът обясни, че нелегалните мигранти са заловени чрез уреда „Туптящо сърце”, като по думите му трафикантите не са знаели с каква техника разполага България.

Днес областният управител на Ямбол Димитър Иванов съобщи, че е завършено 35-километровото преградно съоръжение по българо-турската граница, изграден е и пътят край оградата, предаде БТА.

Оградата е изработена от по-здрави и устойчиви материали в сравнение с построените от Министерството на отбраната 30 километра на територията на областта и е значително по-трудна за преодоляване.

Изпълнителят ще поддържа съоръжението гаранционно в продължение на пет години, допълни областният управител.

От Министерство на отбраната съобщиха, че 60 военнослужещи с 9 специализирани бойни машини продължават да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ на ГКПП – Кулата. Те извършват пеши и механизирани патрули, участват в наблюдателни постове и при поддържане на сили за бързо реагиране в критични участъци.

Европейската комисия проверява Гърция

Европейската комисия започва проверка в Гърция дали страната се справя с бежанците.
Медиите в южната ни съседка коментират случая с влезлите нелегално в България и определят реакцията на българското правителство като "светкавична".

Акцентът е именно върху бързата реакция на българското правителство, както и засилената охрана на българските граници.

Днес в Атина пристига и екип от Европейската комисия за проверка на ангажиментите на Гърция при изпълнение на споразумението за прием на бежанци, предаде БНР.

Случаят с Идомени няма да се повтори никога, заяви министърът по миграционната политика Янис Музалас, който инспектира района, след като приключи полицейската акция там.

Обезщетение от държавата ще получат фермерите от района, които не успяха да засеят нивите си, където се бяха настанили бежанците.

По железопътната линия Солун-Скопие влаковете се движат по разписание и трансферът на стоки в двете посоки се осъществява от вчера.

Започва акцията по евакуация на настанилите се бежанци на пристанище Пирея.