На изграденото 33-километрово съоръжение на българо-турската граница има 22 портала - механизми за оказване на помощ. Те са съобразени с всички хуманитарни и демократични изисквания, е заявил главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като днес е инспектирал граничния контрол в района на Елхово, цитиран от пресцентъра на МВР, предаде БТА.

Лазаров е пояснил, че е осигурена реална възможност лицата, отговарящи на необходимите изисквания за получаване на бежански или хуманитарен статут, болните и тези, на които е необходимо да се окаже първа медицинска помощ, да влязат на българска територия и по този начин да се пресекат негативните тенденции.

Порталите се отварят от подвижните полицейски патрули, които извършват постоянен обход.

По думите на Светлозар Лазаров с наличието на такава инфраструктура ще се намали значително полицейското присъствие, което в момента е на всеки 30-40 метра в зависимост от терена.

То не е особено целесъобразно, а цената се заплаща от българския народ, е пояснил главният секретар с уточнението, че към момента са командировани общо 1300 служители. От тях 880 са от областните дирекции на МВР, а останалите са гранични полицаи.

Светлозар Лазаров е съобщил, че от началото на тази година миграционният натиск към страната ни е увеличен 3.6 пъти.

България е един от естествените маршрути за Западна Европа, е пояснил той и е допълнил, че останалите направления са Италия, Испания и Гърция.

Отчитайки тази тенденция, главният секретар е изразил категоричната позиция, че е целесъобразно цялата сухоземна граница да бъде покрита с такова инженерно съоръжение.