Двамата ще посетят граничните пунктове в района на Свиленград и Малко Търново, съобщиха от Министерството на отбраната.

След облитане на преградното съоръжение до Малко Търново, с цел да се инспектира от въздуха участъка от границата, се очаква министрите да пристигнат в района на ГКПП-Малко Търново.

Те ще се запознаят на място със ситуацията на граничните пунктове и ще проведат работни срещи с представители на Регионалната дирекция "Гранична полиция"-Малко Търново и офицери от командния състав на формированията от Българската армия, участващи в съвместни действия с МВР.

След посещението в пограничните райони министрите ще дадат брифинг, който ще се състои пред сградата на Граничното полицейско управление-Малко Търново. Изявления за медиите са предвидени след 13.00 часа.

Имаме готовност да се подсили охраната на българо-турската граница, ако това се наложи, заяви в петък служебният премиер Огнян Герджиков.

"Нормално е да имаме такава готовност, тъй като този път като че ли напрежението е 1 градус малко по-високо, но не е нещо изключително“, посочи Герджиков.

На въпрос има ли вероятност да дойдат армейски части и от други държави, понеже сме външна граница на Европейския съюз, премиерът отговори: "До там не сме я докарвали".

ДАНС съобщи по-рано, че отказва достъп до България на трима турски граждани, които смята за заплаха за националната сигурност.