Пунктът Ат Танф, както е наричан в Сирия, или Ал Уалид - в Ирак, се намира в сирийската провинция Хомс, където в сряда "Ислямска държава" (ИД) превзе античния град Палмира.

Боец на джихадистката групировка потвърди пред Ройтерс, че ИД е поела контрола над пункта, който се намира на 240 километра от Палмира, предаде БТА.

Иракски представители заявиха, че иракските сили също са се изтеглили от тяхната страна на граничния пункт.

ИД контролира също граничен пункт между сирийската провинция Дейр аз Зур и иракската провинция Анбар, а друг пункт на границата между двете страни в Североизточна Сирия е под контрола на кюрдска милиция.

Халифатът "по-голям" от Сирия

След превземането на Палмира "Ислямска държава" е станала по-голяма, отколкото контролираната от режима на Асад Сирия, пише британският "Индипендънт", като се позовава на доклад от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Директорът на базираната във Великобритания организация Рами Абдуррахман информира, че радикалната групировка е завладяла повече от 95 хил. кв. км от територията на Сирия.
 
Това означава, че "Ислямска държава" контролира почти половината от площта на сирийската държава, а ако бъдат прибавени и регионите, владени от екстремистите в други държави от Близкия Изток, то става ясно, че радикалната групировка разполага със значителен териториален ресурс.

САЩ признаха за убити деца

Две деца вероятно са били убити при въздушен удар на САЩ по Сирия през ноември, съобщи днес американската армия, предаде Ройтерс. Това е първият случай, в който Пентагонът признава за цивилни жертви от началото на въздушната кампания срещу джихадистите в Сирия и Ирак.

Централното командване на САЩ съобщи, че мишена на удара на 4-5 ноември край град Харим е била групировката "Хорасан", свързана с Ал Каида, предаде АП.

Военна помощ за Ирак

САЩ ще доставят до края на следващата седмица на Ирак 2000 противотанкови ракети Ей Ти-4 (AT-4), тоест хиляда повече от обявеното в сряда количество, каза говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

По думите на говорителя Стив Уорън доставката ще помогне на иракските сили за сигурност да са защитават от атаки на атентатори самоубийци, шофиращи автомобили с експлозиви.
Подобна тактика бе използвана от бойци на "Ислямска държава" (ИД) в края на миналата седмица при превземането на иракския град Рамади.

Русия също изрази готовност да подпомогне Ирак с въоръжение.

Турция е експулсирала над 1300 чужденци

Те са били уличени или заподозрени, че се сражават в редовете на "Ислямска държава", предаде БНР.
Със същия мотив е бил забранен достъпът в страната на над 14 000 чужди граждани, за които властите имали сведения, че възнамеряват да се присъединят джихадистите. Това съобщи главният съветник в Министерския съвет на Турция Гьокхан Четинсая.

По думите му, чужденци, които посещават Турция с цел да преминат в Сирия или в Ирак и да се присъединят към джихадистите, са заплаха, както за Турция, така също и за държавите, чиито граждани са.
 
Турските власти съобщиха, че са задържали и са експулсирали обратно 15-годишно момче с шведски паспорт, което възнамерявало да се присъедини към бойците на "Ислямска държава".