Използва се обиколен маршрут през България, предаде БНР. Гръцкият бизнес настоява за незабавна намеса на правителството за прекратяване на окупацията на жп връзката.

Обиколният маршрут през България води до закъснение с май-малко 15 часа и оскъпява трансфера на стоки, съобщават от гръцката бизнескамара и настояват за спешна намеса, както на Министерството по транспорта, така и на цялото правителство.

Вижте снимки >>

Втора седмица е напълно блокирана железопътната линия Солун-Скопие на границата между двете страни, където протестират мигрантите, които не получават разрешение, за да преминат към Централна Европа. Това са лица без право на бежански статут, на които Скопие отказва да позволи да отпътуват от Гърция.

Над 120 вагона със стоки са блокирани на границата от двете страни. Превозвачите се принуждават да преминат през България или да претоварят стоката на тирове. И в двата случая се достига до оскъпяване и загуба на време, което нарушава договорните отношения с получателите.

Бизнесът и транспортни фирми настояват за незабавно решаване на проблема с отстраняване на мигрантите от жп линията.
Окупирането на транспортни връзки е в нарушение на европейски закони, които трябва да се спазват от всички, коментират медиите и обвиняват правителството, че толкова дни не е намерило изход от проблема.