Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев във Велико Търново, предаде БНР.

"Ще изпратим около 180 военнослужещи на българската граница, които ще подкрепят действията на Министерството на вътрешните работи. Ще настоявам за допълнителна подготовка и обучение, ако това е необходимо, на нашите военнослужещи, които ще изпратим там. Това е много специфична за тях работа", каза Ненчев.

Идеята военни да бъдат изпратени на границата първоначално предизвика спорове между министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, чието е предложението, и Николай Ненчев.

Военният министър заяви, че няма законови основания за това, а позицията му бе подкрепена и от президента Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев каза, че идеята за участието на армията в опазването на границата с Турция е меко казано не добра и може да се превърне в сериозен външнополитически проблем за България. 

В последствие министър-председателят Бойко Борисов разпореди армията да се включи с логистична подкрепа към Гранична полиция.

Преди дни стана ясно, че правителството предприема неотложни мерки срещу миграционния натиск по границата. Продължава изграждането на оградата. 

АНКЕТА: Кой да охранява границата?