Инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера, каза депутатът Валентин Радев (ГЕРБ).

С поправката по-ясно ще бъде определена при какви ситуации армията ни ще  оказва помощ на МВР при охраната и отбраната на границите, съобщи още Радев, който е заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

Преди дни стана ясно, че се обмисля възможност армията да се включи по-активно с хора и техника в охраната на турската граница при кризисна ситуация. Военните няма да получат полицейски правомощия - да задържат или да арестуват нарушители, обясни вицепремиерът Румяна Бъчварова. Военните по границата ще могат да носят оръжие и ще го използват при много строги правила, каза тя.

Поради усложнената обстановка, геополитическа и в региона, се налага, както много други държави направиха, там, където има миграционен натиск, да се използват по-активно въоръжените сили, посочи днес Радев, цитиран от БТА.

Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от МС.

Каква сила ще бъде използвана ще бъде определено с акт на министъра на отбраната, уточни Валентин Радев.

Това се прави със съгласието на всички политически сили, сутринта спешно заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и съветника на премиера Аню Ангелов, помолихме всички политически сили да подкрепят тези текстове, добави депутатът.

Радев посочи, че досега под законопроекта са се подписали депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, "БСП лява България", "Атака", БДЦ. От АБВ са потвърдили, че ще подкрепят измененията, очаква се техен представител също да подпише законопроекта.

АНКЕТА: Кой да пази границата?