Това стана факт, след като депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от правителството. "За" гласуваха 98 народни представители, 48 бяха "против" и 17 се въздържаха, съобщи БТА.

Мерките се налагали вследствие на засиления в момента миграционен натиск, който пораждал различни казуси - разследването започва в граничната зона, а когато нелегалните мигранти преминат в района на областна дирекция, трябва да се прехвърли цялото разследване на съответния компетентен орган.

"Не виждаме смисъл, по-добре е да има съвместна работа между полицейските органи", отговори на критики на левицата в пленарната зала зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в кулоарите на НС.

Предвижда се полицейските органи да могат да съпровождат лица, за които е издадена заповед за краткосрочно настаняване на основание закона за чужденците. Въвежда се понятието "е Call" в съответствие с националното и европейско законодателство. Това е спешно повикване от превозно средство на номер 112, направено автоматично за осъществяване на звукова връзка между пътниците и най-подходящия център за приемане на спешни повиквания.

Урежда се осигуряване на дългосрочно и устойчиво изискване за професионалната подготовка на разследващите полицаи.

МВР на охранителния пазар

В бюджета на МВР има предвидени средства за курсове за първоначална професионална подготовка за всички служители, успокои Ципов опозицията. Създава се ясна регламентация за охраната на обекти от МВР: разширяват се правомощията на лица, работещи по трудово правоотношение, които ще могат да осъществяват охрана на обекти, непредоставени за управление от МВР, както и да оказват съдействие при опазване на обществения ред.

Красимир Янков от левицата разкритикува текста, защото така МВР вече ще бъде на пазара на охранителните фирми. Това, което предлагате с промените, няма да доведе до ефективна работа на органите, осигуряващи безопасността и спокойствието на гражданите, обобщи той.

От ДПС също не приемат предлаганите промени, най-вече свързани с охранителната дейност.

Идеята е най-вече за охрана на центрове за бежанци от затворен тип, уточни зам.-вътрешният министър.