"Страните по външните граници не могат да се справят сами и вие го знаете добре, идвайки от Гърция. Над 1300 полицаи в България пазят денонощно границата с Турция и това струва на България над 700 хиляди евро месечно. Нова общоевропейска граничната полиция и увеличени правомощията за ФРОНТЕКС са част от необходимите спешните мерки", заяви Йотова по време на дебат в ЕП за Стратегията на ЕС за вътрешна сигурност.

Тя обърна внимание на сигурността на външните граници, както и на борбата с престъпността и корупцията.

"Категорично ясно е, че сме изправени пред нови, още по-големи предизвикателства и опасности. И те изискват не просто рамка и идеи, а повече конкретни предложения и мерки", каза тя.

Йотова смята, че новите опасности, появили се през последните 4 години, правят създаването на европейска гранична полиция задължително.

Огромните вълни от бежанци, опитите на терористи да се възползват от нелегалните канали, каналджийството, чуждестранните бойци са сред проблемите, които поставят страните по външните граници на ЕС в тежка ситуация.

Евродепутатът засегна и борбата с престъпността и корупцията, заявявайки нуждата от допълнителни действия на европейско ниво за справяне с трансграничната престъпност.

"Пакет от законодателни директиви и регламенти с цел максимална хармонизация и сближаване на наказателното право в държавите-членки. Престъпността е трансгранична - укриване на данъци, конфликт на интереси, злоупотреба с евросредства и се възползва от различията в отделните законодателства, за да избегне правосъдието", обобщи тя.