Това припомни президентът Румен Радев в авиобаза Граф Игнатиево, където наблюдава демонстрация на военновъздушни способности, представени от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ.

Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари. Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2-и юни миналата година“, припомни Радев, цитиран в съобщение на пресцентъра на президентството.

Той добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.
Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите стъпки.

Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали“, каза още той.

Според президента Радев, решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза въз основа на три основни групи критерии – оперативни, финансови и времеви.

„Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват“, категоричен беше президентът Радев.

България ще преговаря за 8 нови бойни самолета, като за покупката им са отделени 1.5 млрд. лева.

Преди дни стана ясно, че служебният кабинет е решил да започнат преговори за покупката на нови изтребители „Грипен“ на шведската компания СААБ.

Най-модерният многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A кацна за първи път в България в авиобаза "Граф Игнатиево" днес. 

Вижте снимки >>>

Такива самолети скоро няма да имаме по няколко причини, финансовата няма да я коментирам. По-рано от 10-15 години не можем да чакаме доставка на подобни самолети“, каза още Радев.

Сред гостите, които наблюдаваха демонстрацията, бяха министърът на отбраната Стефан Янев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващият на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командващият на 3-то командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк, народни представители от 44-ото Народно събрание, заместник-посланикът на САЩ в България Мартина Стронг, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили.

Президентът Румен Радев коментира и обстановката в Македония. Ситуацията притеснява всички и това не е начин за управлението на една държава, заяви Румен Радев.

Според него е недопустимо парламентът да се превръща в бойна арена. Аз вярвам, че партиите в Македония ще намерят правилния път, а това е повече диалог, отколкото противопоставяне, коментира държавният глава.

Президентът заяви, че решенията за Република Македония трябва да се търсят в рамките на ЕС и НАТО.