По-рано Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви само жълт код за 12 области.

Оранжев код, което е равносилно на предупреждение за опасно време, е обявен за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Област София, и Пазарджик.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за останалите области в страната, с изключение на трите най-североизточни - Силистра, Добрич и Варна, за където няма предупреждение.

Макар прогнозираните метеорологични явления да не са необичайни, хората трябва да бъдат внимателни, предупреждават от НИМХ-БАН.
 
Във вторник преди обяд вече ще има превалявания по места. След пладне и до полунощ валежите ще се усилят, на много места в страната ще са интензивни, придружени от гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад, но ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевичните бури.

В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, там вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е до умерен. Максималните температури в Западна България ще са между 25 и 30 градуса, а в Източна ще са 30-34 градуса.

В сряда гръмотевични бури се очакват над западните и част от централните райони в страната. На изток ще остане предимно слънчево. Дневните температури ще са от 27 до 33 градуса.

Още за времето ТУК