Докато земята е била топла, нависоко е било много студено, а тази голяма разлика в температурите носела голяма буреносна енергия, обясняват специалисти, цитирани от "Поста".

Пороен дъжд, придружен с буря и градушка, се изсипа над Истанбул вчера вечерта и причини огромни щети, има и ранени. От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за 20 минути са паднали 40 л/кв.м. 32 светкавици и гръмотевици са регистрирани. Власти предупреждават, че и днес има риск от порои и гръмотевици.

Турските вестници днес описват страховитата буря.

"Градушка, буря, потоп - удари и отмина" - под това заглавие в. "Тюркие" съобщава за силната буря, която се разрази вчера в Истанбул и на други места в Турция, причинявайки огромни материални щети, предаде БТА.

"Черните облаци надвиснаха над Истанбул като кошмар, денят се превърна в нощ, градушката падаше като куршуми, бурята вилнееше. Щетите са за милиони лири" - така изданието описва апокалиптичната картина от вчера в турския мегаполис.
Според вестника сцените от Истанбул са задминали дори тези от холивудските филми.

Градушката, изсипала се над града, е била с големината на орех. Тя ударила внезапно и повредила десетки хиляди автомобили. Изпочупени са прозорците на много къщи.



Бурята е изкоренила стотици дървета, паднали са няколко кранове на местно пристанище, а гръм в квартал Кягътхане предизвикал пожар. Трафикът по суша, въздух и море е бил прекъснат. Срутило се е минаре на джамия в квартал Кючукчекмедже и стена, ограждаща гробище в Шишли. Шофьорите на понесени от наводненията коли е трябвало да се спасяват с плуване.

"20-минутно бедствие", пише в заглавие днес и в. "Поста". Изданието посочва, че внезапно започналата към 18 ч. вчера буря се е превърнала в бедствие, отнесло покриви на къщи и превърнало пътищата в реки. Стотици хиляди хора, чийто работен ден е бил приключил, трябвало да останат в офисите си заради потопа.

"Хабертюрк" посочва, че щети от лошото време има не само в Истанбул, но и в цяла турска Тракия, в Балъкесир и Чанаккале. Изданието обвинява метеоролозите, че предупрежденията им са закъснели и не са били достатъчни, местните власти - че не са предприели мерки, а експертите - че са подценили ситуацията.

"Борба на живот и смърт по въздух и море", пише в подзаглавие "Хабертюрк", информирайки за проблемите, възникнали заради бурята за пътуващите със самолети или кораби. Пътници, хванати от бурята в морето, изпаднали в паника и им били раздадени спасителни жилетки.

В Мраморно море се сблъскали два ферибота, при което на единия сее образувал 20-метров процеп. Носът на самолет, пътуващ на височина пет хиляди фута, бил повреден и се наложило летателният апарат да се върне обратно на летището, изрежда изданието.

"Втори потоп за девет дни", пише "Хюриет", напомняйки, че не са минали и десет дни, откакто Истанбул преживя подобна стихия на 18 юни. Проливните валежи тогава също причиниха огромни наводнения по пътищата и в много квартали на мегаполиса.

Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа и в района около ГКПП-Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха,че на Капъкуле е валяла градушка с големина на орех. Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско. От одринската община с високоговорители предупреждават, че има опасност от нови валежи и наводнения в района на Одрин и Къркларели.