Търновката Румяна Христова разказва, че останала меко казано изумена от искането на контрольорката да плати 70 стотинки, за да може двумесечното й момиченце да пътува в автобуса, съобщи БНТ.

"Платих си моето билетче и реших, че всичко е ОК. Жената ме попита за карта за детето. Когато й казах, че нямам карта, ми отвърна, че трябва да купя билет и за нея. Учудих се, защото сумата беше, каквато беше за мен и за всеки друг, не ставаше въпрос за намаление или за нещо друго, просто трябваше да взема билет и за нея", обяснява майката.

Тя попита как може да издаде карта за безплатно пътуване на бебето си, ако все още не е получила акта му за раждане от общината.

"Ако си тръгвам от родилното отделение и реша да се прибера с градския транспорт... трябва ли да изкарам карта преди бебето ми да се е родило? Вярно, че е личност, но е все още на два месеца личност още", допълва Румяна Христова.

От транспортната фирма, собственик на автобуса потвърдиха, че майките са длъжни да представят карти на своите деца, които се издават безплатно в общината.

"Майката, с личната си карта, която е с адресна регистрация в съответната община, където има организиран градски транспорт и с акта за раждане на детето, трябва да отиде на определеното място от общината, или в общината, или в офис на някоя от превозваческите фирми, която е упълномощена да издаде съответната карта. И при липса на такава карта, родителят трябва да заплати билетчето!", заяви Добри Добрев от отдел „Контрол".

От фирмата уточниха още, че не са нарушили закона, като са задължили Румяна да купи билет от 0,70 ст. за своето бебе. Наредбата затова била влязла в сила от 2015 година.