Талоните за 10 пътувания, които струваха 8 лв., вече са 12 лв.

Въвеждат се алтернативни документи за пътуване – такива, които ще могат да обслужва пътници за три дни по всички линии на стойност 10 лв. и карта за туристи и гости на столицата на цена от 20 лв., която ще предоставя отстъпки при посещение в музеи.

Глобата за нередовен пътник от 20 лв. става 40 лв., а на акта - от 100 на 200 лева.

Намерението е да се стимулира използването на абонаментните карти и да се намали броят на нередовните пътници в градския транспорт.

Директорът на Центъра за градска мобилност Румяна Милова обеща засилени проверки, а контрольорите очакват, че може днес работата им да бъде затруднена, тъй като много хора обявиха, че ще пътуват гратис в знак на протест, отбелязва БНР.

Движение "Обществен натиск" организира нестандартна форма на протест срещу поскъпването на билетите. Вчера те се опитаха да препречат пътя на тролейбусите на една от най-натоварените спирки в София - тази пред Софийския университет, предаде националното радио. Протестиращите раздаваха на пътниците банкноти с номинал 1,60 лв. с портрета на столичния кмет Йорданка Фандъкова, като ги призоваваха да спрат да си плащат при качване в градския транспорт. Полицията ги помоли да напуснат пътното платно, заради безопасността им.

Днес вечерта движението се кани да проведе акцията си отново.

Вижте снимки на протестни послания >>

При над 6300 гласа в анкетата на Dir.bg към момента 68% подкрепят призива да се пътува гратис.

Билетите и талоните за многократно пътуване, закупени на старите цени, няма да са валидни, те трябва да бъдат заменени с нови превозни документи срещу доплащане. Вчера се извиха опашки от желаещи да заменят старите си билети. Подмяната ще е възможна до 30 септември във всички пунктове за продажба на превозни документи, напомнят от общината.

В редица превозни средства в последния ден на "стария билет" водачите на автобуси, трамваи и тролейбуси нямаха налични билети за продажба.

60 ст. за модернизация

От Столична община обещаха 60-те стотинки в повече от всяко билетче да отидат за по-модерен градски транспорт, например да има още електронни табла по спирките, да се въведе изцяло електронна система за таксуване.

Модернизацията, както е предвидена в числа: до 2019 година Столичната община е планирала пътниците да се возят в 300 нови автобуса. Първите 110 трябва да пристигнат още този септември.


АНКЕТА: Подкрепяте ли призива да пътуваме гратис?