Това обяви гръцкият министър на инфраструктурата, транспорта и комуникационните мрежи Христос Спирдзис, цитиран от електронното издание Нюз.ин, цитирано от БНР.

Министерското решение важи за метрото, градските автобуси, електрическата железница и тролеите в гръцката столица, но не и за транспорта, свързващ столицата с предградията, и до междуградския транспорт.

Министърът каза, че решението ще струва на правителството около 4 млн. евро. То не засяга втория по големина гръцки град Солун и други провинциални градове, където транспортът се осъществява от частни превозвачи.

Гърция продължава да е на крачка от фалита, след като на 30 юни в 18:00 часа изтича срокът за изплащането на 1,5 млрд. евро на МВФ. 

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер нарече решението на гръцкия премиер да проведе референдум неприятелско. По думите му, ако Гърция не направи компромис, от сряда най-вероятно ще се наложи ЕС да й оказва хуманитарна помощ.

Във връзка с „изтичането на милиарди евро в последните дни“ и продължаването изтегляне на пари от банковите сметки правителството в Атина реши да затвори гръцките банки от днес до 6 юли. Тегленето на пари от банкоматите ще е ограничено до 60 евро дневно. Изключение се прави за пенсиите, които могат да се изтеглят в пълен размер.

Правителството на Гърция увери туристите, че те няма да бъдат засегнати от ограниченията върху банковите операции и тегленото от банкомати.

„Всички, които посещават или имат намерение да посетят Гърция, трябва да бъдат информирани за това, че мерките , въведени от правителството относно контрол на капитала, няма да се разпростират върху тези, които желаят да извършат транзакции или да изтеглят пари през банкомат, използвайки кредитна или дебитна карта, издадена в тяхната страна“, се посочва в съобщение на пресслужбата на гръцкото правителство.

Мерките в Гърция не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, съобщиха от БНБ.