Депутатите окончателно се отказаха от т.нар. данък "градина" - облагането на поземлени имоти извън строителните граници на населените места за жилищни, производствени, курортни, вилни, спортни и развлекателни функции и за озеленени площи.

Използването на фирмени активи за лични цели няма да води до приспадане на част от данъчния кредит. Предложението на финансовото министерство да въведе т.нар. данък "уикенд" беше отхвърлено окончателно на второ четене от депутатите.

Дебати в пленарна зала нямаше, тъй като те се проведоха на бюджетна комисия седмица по-рано.

Министерството на финансите предлагаше всяка компания, която има автомобил или имот на стойност повече от 5 хил. лв., да води отчетност какви километри и каква площ се използва за лично и служебно ползване. Тази информация трябваше да се изпраща до НАП, а агенцията по формула, определена от финансовия министър, щеше да определя каква част от данъчния кредит да възстановява.

Народните представители одобриха плащанията в брой да бъдат ограничени до 10 хил. лв. Предложението на МФ беше сумата да падне до 5 хил. лв.

Депутатите отхвърлиха предложението за данъчни облекчения за дарители на болни деца.  Предложеният текст за промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, даващи данъчни облекчения на физическите лица, направили дарение за лечението на деца първоначално събра нужните гласове, за да бъде приет. След искане за прегласуване от страна на мнозинството, те бяха отхвърлени с гласовете на управляващите и АБВ, с което тази възможност беше отнета.

„Държавата не може да се справи с тези, които източват ДДС, с големите контрабандисти, но се страхува, да не би родителите на деца, които имат нужда от лечение, да злоупотребят с данъчни преференции. Това мислене е крайно извратено”, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ обаче вече има гласувани облекчения за дарители и този текст щял да направи "облекчение върху облекчение".
Тя отбеляза, че много помощи могат да бъдат квалифицирани като дарения за лечение и да се използват неправомерно.

Народните представители отхвърлиха предложението да не се облагат с данък сградите със сертификат за енергийна ефективност, финансирани с публични средства.

Храмовете, молитвените домове и манастирите се освобождават от плащането на таксата за битови отпадъци, при условие че имотът не се ползва със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност, гласуваха депутатите.