Този спад ще продължи, ако не направим нищо, предупреждава Световният фонд за дива природа (WWF) в свой годишен доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

"Това намаляване, което се наблюдава при дивите животни, е все по-тревожно. Очаква се да достигне 67 процента до 2020 г., ако не се направи нищо за спиране на тенденцията", каза генералният директор на френския клон на фонда Паскал Канфен.

Организацията е работила по изготвянето на доклада с британски зоолози, като са изучени 14 152 популации, принадлежащи към 3706 гръбначни вида.

Темповете на изчезване на видове са 100 пъти по-високи от естественото им равнище, казват експерти, цитирани от британския вестник "Телеграф". Причините за това са свързани с човешка дейност - обезлесяване, лов, замърсяване на околната среда, прекомерен риболов и климатични промени.

"За първи път от измирането на динозаврите преди 65 милиона години сме изправени пред глобално масово изчезване на диви животни", казва Майк Барет, директор в британското поделение на WWF.