Британският всекидневник се позовава на социологическо проучване, направено във Великобритания по поръчка на фирмата за почистване "Jeyes". Анкетирани бели 2000 души.

Оказало се, че хората обикновено отделят малко под три часа дневно на занимания като чистене на къщата, пазаруване на храна и дори разхождане на куче.

Това се равнява на 20 часа и 55 минути седмично, 45 дни годишно или седем години и десет месеца от живота на средностатистическия британец.

Най-много време - 4 часа и 13 минути седмично, отнема готвенето, показват резултатите от проучването. Следват прането на дрехи - 1 час и 42 минути, седмичното пазаруване на храна - 1 час и 40 минути, миенето и чистенето на кухнята - 1 час и 38 минути и заниманията в градината - 1 час и 26 минути.

И въпреки че толкова много време отива за дома и бита, всеки пети от анкетираните казва, че ако не е толкова зает, би домакинствал повече. А един от четирима споделя, че върши с удоволствие тази работа.

Анкетьорите са се поинтересували и кои домакински дейности се възприемат като най-противни. Без изненада в тази класация водят чистенето на фурната, миенето на прозорците, чистенето с прахосмукачка, бърсането на прах и отстраняването на мухъл.

В информацията не е засегнат световно деликатния въпрос как е разпределено в семейството времето, попиващо в грижи за домакинството, и дали например дамите не жертват 9-10 години от живота си.