Турските военновъздушни и сухопътни ще бъдат в готовност след мерките, обявени от руското министерство на отбраната след случая със свалянето от Турция на руски самолет на сирийската граница, пише в."Миллиет", като се позовава на телевизия СиЕнЕн-Тюрк, предаде БТА.

Сред мерките, обявени от руското министерство на отбраната, са прекъсване на всякакви връзки с Турция по военни канали, както и това, че изтребители ще придужават занапред руските бомбардировачи.

Освен това руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи днес, че руският ракетен крайцер "Москва", оборудван със зенитна система "Форт" - военноморски аналог на С-300, е застъпил на бойно дежурство край бреговете на Латакия и е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация.

Руските отговорни представители са били уведомени през последните два месеца за пет случая на нарушения на въздушното пространство в района на турско-сирийската граница, посочва в."Миллиет".

При тези разговори руснаците са поискали да бъде установена директна телефонна линия между щабовете на двете страни. След обявения от Русия пакет от мерки тази телефонна линия, която е била на път да бъде открита, няма да може да бъде установена.

След мерките, обявени от Русия, погледите се насочиха към въздушните операции на страните от антиджихадистката коалиция, в която участва и Турция, срещу цели на ИДИЛ /акроним на "Ислямска държава"/ в Сирия, посочва вестникът.

Нормално в тези операции участват четири самолета, като единият е бомбардировач, а другите три изпълняват проследяващи функции, отбелязва изданието.

Вестникът посочва, че в отговор на вероятността от възприемане от Русия на агресивно поведение, на дневен ред е въпросът за увеличаване на броя на самолетите, участващи в операциите.

Сред възможните мерки, които биха могли да бъдат предприети, е намиращите се в турската военно-възшна база Инджирлик американски самолети Ф-15С, способни да осигуряван въздушна защита, да участват във всички операции.