Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Болницата стана скандално известна, след като на 28 ноември м.г. там бяха арестувани четирима лекари по подозрение за умишлено умъртвяване на новороденото бебе на 17-годишната ученичка. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разсекрети разговори между тях, записани с подслушване и диалозите шокираха обществото.

Петорната медицинска експертиза
обаче констатира, че детето е родено мъртво. С това бяха отхвърлени обвиненията срещу лекарите, че са го умъртвили умишлено.

Одитът бе назначен на 3 декември м.г. от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Три дни по-късно тричленна комисия с участието на външен експерт, предложен от Българския лекарски съюз - проф. Тодор Чернев, започна проверката.

Резултатите от нея показват, че са извършени редица документални нарушения при проведеното лечение на пациентката. На 28 ноември Боряна Георгиева от Лясковец е потърсила Спешна помощ заради силни болки ниско в корема, започнали преди два дни. Филиалът в Горна Оряховица насочва момичето в АГ-отделението на МБАЛ „Горна Оряховица” с данни за бременност в 6-7 лунарен месец. В болницата е направена ехография на пациентката и тя е настанена в родилна зала.

На изследването обаче липсват данни
за точния час и дата на провеждането му, както и имената на пациентката. Според писменото становище на дежурния лекар – д-р Стефан Лазаров, той е направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането - бел.ред.), пукнал е околоплодния мехур на момичето, от който са изтекли кално-зелени води. След това с един напън е изродил плод без видими признаци за живот.

В документите липсват данни за извършването на епизиотомия, за вида на околоплодните води, за плода – колко тежи, имал ли е признаци на живот, дишане, сърцебиене, както и за определяне на срока на бременността. Също така в официалната документация липсват данни за това дали е извършена реанимация, няма епикриза, данни за кръвната група на майката, не са изследвани хепатитните й маркери, въпреки че тези дейности са задължителни. Освен това не е изпратен материал от плода за хистологично изследване.

Одиторите са констатирали и разминаване в часовете на повикването на Спешна помощ и часа на прием в болницата. Липсва информация и за случая в рапорта на лекарите в АГ-отделението.

Всички тези пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи. За констатираните нарушения ще се съставят съответните актове.

По случая тече досъдебно производство, затова целият доклад е предоставен на прокуратурата, което не позволява пълното му представяне, допълват от пресцентъра на МЗ.