Това заяви пред Нова телевизия Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му, възможните данъчни измами може да са извършени от посредници на варненския бизнесмен по веригата.

"Имаше доста разследвания срещу Марешки по време на изборите и те показаха от една страна данъчни вериги за измами, свързани с бизнеса на Марешки и второ - некачествени горива. Това е опасно за автомобилите на хората, а и това беше начин за купуване на гласове. Сярата, която е намерена в горивата му действа зле на двигателя ви. Марешки си купува посредници, те пък му продават гориво на по-ниски цени", коментира Делчев.

В сряда Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че няма картел при горивата. Становището идва, въпреки че допреди няколко месеца КЗК твърдеше, че има категорични доказателства, че шест вериги бензиностанции са договаряли цените си и че те ще бъдат глобени.

"Освен че няма картел при горивата, няма и монопол", категоричен беше Андрей Делчев.

Той коментира обвиненията на Веселин Марешки за картел с думите:

"Има олигопол, който не е забранен. Това е, когато на върха на бизнес веригата има няколко фирми, които имат преобладаващ пазарен дял, но те са конкуренти".

По думите на Делчев, нормално е шестте компании, обект на производството, да предложат на антимонополната комисия сходни мерки, а именно - служителите им да не обменят информация за ценообразуването.

"Най-компетентният орган в държавата, като каза - "Няма картел", веднага реакцията е: "Няма такава комисия, няма такова животно, като жирафа".

Онова, което е обявено на тотема на бензиностанцията, не е крайната цена. Комисията установява, че освен ценовата конкуренция като крайна цена, има конкуренция и по отношение на отстъпките, които всяка от големите вериги предлагат
", допълни Делчев по БНР.

В средата на март Марешки отвори в София най-голямата бензиностанция на Балканите. Така бензиностанциите на фиpмa VM Petroleum в cтpaнaтa станаха 15. Останалите са - две във Bapнa, Гopнa Opяxoвицa, Русе, Бургас, Стара Загора, Силистра, Cвищoв, Paзгpaд, Πaвлиĸeни, Aйтoc, Гaбpoвo, Cливeн и Дoбpич.

Ще поскъпнат ли пак горивата
?

Горивата може отново да започнат да поскъпват, след като КЗК не доказа картел в бранша, прогнозира пред БНР бившият депутат Мартин Димитров.

Решението от тук нататък е самите компании да санкционират техни служители, които влизат в контакт с други компании – това показва несериозен подход от страна на КЗК. Има съществена опасност цените на горивата в България, без данъците, отново да станат по-високи от средноевропейските, коментира Димитров.