Шефът на Агенция „Митници" заяви това пред Нова телевизия, след като преди дни премиерът Бойко Борисов настоя Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище има ли картел.

Според Танов не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.

Директорът на митниците изрази мнение, че този картел е и причината петролът да поевтинява, а горивата да остават скъпи.

Танов допълни, че проверките са показали, че голяма част от уредите по бензиностанциите са манипулирани:

Фискалните устройства не предават информация към НАП. По този начин не се регистрират търговските сделки и не се начислява ДДС".

Той подчерта, че в някои от случаите са закопани допълнителни цистерни, които са нелегално сложени и от тях се дърпа горивото, и по този начин не се отчита.

Това е измама към държавата. Втората измама е, че вие, примерно, зареждате за 20 лева, а реално са ви сипали бензин за 17 лева. Третата измама е с качеството на горивата", добави Танов.

Шефът на митниците каза, че за 7 месеца има 320 млн. лева повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лева.

"Числата показват, че това, което правим, е в правилната посока", подчерта Ваньо Танов.

По-рано самият Борисов заяви, че "действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща и след това ги намираме къде ли не".