В него се посочва, че въпреки спада с 20 на сто на суровия петрол за последния месец, тези намаления не са се почувствали по бензиностанциите в страната. Гърците продължават да плащат прескъпо безоловния бензин в цялата страна.

Жертви обаче на по-голяма спекула са жителите и почиващите по островите и другите туристически райони, тъй като цените там надхвърлят даже 1,70 евро за литър.

Намаленията на суровия петрол за последния месец от 60,5 на 47,5 долара за барел не само не стигат до потребителя, но се констатират и увеличения на цените, според разследването на изданието.

Дистрибуторите на горива в Гърция оценяват като "хаотична" ситуацията на пазара в страната поради възникналите условия за незаконна търговия с петролни продукти и за причинените от нея загуби на държавата, съобщи преди седмица гръцкият сайт нюз.ин.

Федерацията на дистрибуторите на горива в свое писмо до правителството предупреди, че контрабандната търговия на петролни продукти е започнала да придобива значителни размери, и че по този начин доставчиците избягвали да плащат мита и такси на държавата.

От бранша смятат, че за нередностите на пазара за горива не са виновни само бензинджиите.

Цени на горива в Европа >>