Призивът за масов протест на групата е "Българи дойде време отново да сме задружни". Демонстрациите ще се проведе в няколко града в страната от 18 часа.

В столицата протестиращите ще се съберат пред Народното събрание, откъдето ще тръгнат към централата на Лукойл.

В Бургас демонстрантите ще блокират магистралата под и над детелината при Българово. Оттам те ще се отправят към Камено, Бургас, София.

Шествието във Варна ще премине също по магистралата - от летище Варна към Варна и София.

В Пловдив протестиращите ще се съберат при пътен възел "Кемера" и ще поемат към Хасково и магистралата за София.

Колите ще се оставят заключени, уточняват организаторите на протеста и призовават: "Да блокираме Тази Държава!"

В призива във Фейсбук се казва още, че "В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по-големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това".

Посочва се, че виновните са в парламента и се казва, че е време да им се потърси сметка.

"Не сме доволни от цената на горивата. Не сме доволни от качеството на горивата. Не сме доволни от борбата с монополи. Тя е неефективна. Високата цена на горивата пряко завишава цената на всички продукти от първа необходимост. Така се срива икономиката на страната ни. Свалете Цената на ГОРИВАТА!", призовават още в групата.

Социалистът Антон Кутев заяви, че лично той подкрепя протеста и предполага, че всеки от БСП би го подкрепил.

"Ако има протести, те трябва да бъдат насочени към това да принудят политиците да си свършат работата -бизнесът да се занимава с бизнес, не с медии и не с политика", каза в интервю за Нова телевизия. По думите му цените на горивата са високи, защото държавата няма контрол върху тях и политиците са зависими от бизнеса.

Миналата седмица бяха оповести резултатите от разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка за качеството на горивата и изправността на измервателните уреди по бензиностанциите.

Проверките показаха под 1% нарушения по бензиностанциите, като 48% от тях са при по-малките, а 52% са направени от големи вериги. 60 процента от нарушенията са за количеството отчитано гориво, а 40 процента - за нарушени пломби по разходомерите.

"Факт е, че откакто направихме проверките в последната седмица, има спад на цените, макар и малко – 3-5-7 стотинки", каза министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му би трябвало пазарът да регулира цените, ако няма картелно споразумение, а това трябва провери Комисията за защита на конкуренцията.

Критици обаче определиха проверките като "много шум за нищо". Според тях проверките не засягат ценообразуването.

"Дълбоко се съмнявам и до каква степен един такъв терор с постоянни проверки би принудил производителя да намали цените, защото, в крайна сметка, се проверяват търговски обекти, които очевидно не произвеждат горива", коментира финансистът Емил Хърсев, цитиран от КРОСС.
Той също смята, че държавата може да регулира цените на горивата.

В понеделник дизелът се продаваше средно за 2.20, на места падаше до 2.19 или 2.17 лв./л; пропан-бутанът  - 0.95 лв., като най-ниската цена е със стотинка по-малко; бензинът А 95 - 2.20.