Преговорите, в които се очаква "Лукойл" да се съгласи на едномесечен мораториум върху цените се провеждат в Министерския съвет.
Трайков уточни пред журналисти, че в тях от страна на правителството ще участват премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков.

На въпросите на репортерите дали умишлено няма да присъства или е отстранен и защо, Трайков не отговори, но поясни, че няма да участва и другият ресорен министър, който отговаря за транспорта - Александър Цветков, съобщи "Дневник".

Премиерът Борисов каза, че не вадил министър Трайков от преговорите с нефтените компании , а е поставил тази задача на вицепремиера Симеон Дянков.

По повод конфликта му за цени и печалби с "Лукойл", които го обвиниха, че не може да смята, Трайков заяви, че неговите въпроси продължават да стоят. Той добави, че е получил факс от компанията, в който няма отговори.
"Това обаче, което виждам, е, че вече в България цените са по-пазарни и това е резултат на целия този дебат и на усилията на министър-председателя", каза още той, като изтъкна, че очевидно и неговото становище има значение, след като се виждат тези резултати.

По думите му това означава, че пазарните играчи в България заемат по-отговорна позиция, отколкото досега, и позицията на правителството и на премиера е свършила работа да се привлече вниманието към това как функционира пазарът и как българските потребители могат да използват свободната конкуренция и да получават възможно най-ниските цени.

"Що се отнася до PR-публикацията на "Лукойл", това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон - "Росатом", заяви Трайков.

Министърът вече заяви в отговор на "Лукойл", че е странно една фирма да напада министър.

Очаква се на преговорите между кабинета, превозвачи, търговци и производители на горива, на които ще се обсъждат мерки за поевтиняването на дизела и бензина, „Лукойл” да се съгласят за замразяване на цените, но максимум за месец, предаде bTV.
Не е ясно обаче как ще бъдат компенсирани петролните компании, ако цената на нефта на борсите продължи да се увеличава.