Протестиращите срещу високите цени на горивата в столицата се събраха пред Народното събрание и след това се отправиха с автомобилите си към сградата на основния доставчик на горива у нас, съобщи Агенция "Фокус”.

Вижте снимки >>>


Близо 20 автомобила свириха с клаксоните си, като бяха ескортирани от два полицейски патрула. Движението по бул. "Цар Освободител” беше регулирано, но беше затруднено.

Протестиращите залепиха плакат с надпис „Протест” върху сградата на централата на "Лукойл" на бул. „Тодор Александров”, като с това действие протестът приключи, а всички протестиращи се разотидоха.

Гражданите поискаха на протеста по-ниски цени и по-високо качество на горивата.

"Искаме по-ниски цени на горивата и по-високо качество. Кой и как ще го направи - има си цяла държава с комисии и контролни органи". Това заяви Борислав Райчев, който беше дошъл в центъра на София, за да каже „Не” на скъпото гориво, предаде БГНЕС.

Райчев заяви, че през последните два дни цените на горивата са намалени по-драстично с по 10, 12 стотинки на места. „Според мен, това е спекулативно, за да не се обвинят в картелни споразумения. При най-голямата верига в страната - „Лукойл” не видях коренна промяна с повече от 3 стотинки. Ако свалят цената под 2.00 лв., около 1.90 лв., значи са ни разбрали правилно, но ако това не се случи, значи нямаме никакъв диалог”, добави той.

Според недоволните граждани излиза, че българите трябва да сме едни от 5-те най-богати държави в Европа, щом можем да си позволим да плащаме такива цени за горивата.

Божидар Богданов от граждански съюз „Сила” заяви, че исканията на протестиращите са по възможно най-лекия и мирен начин институциите, които имат правомощията да окажат влияние и цената на горивата да падне, защото България е на една от челните позиции в Европа с най-голяма надценка на литър гориво.

„Не се борим за това от вчера и след почивката от летния сезон, сега е моментът за протест. Видимо горивата започнаха да падат последните две седмици, което беше странно. Малко след протеста ще видим дали ще се задържат или отново ще се вдигнат”, добави Богданов.

Протестът в страната

Полицейски патрули са блокираха Детелината край град Българово, в близост до магистрала "Тракия", къдетобеше предвидено да се състои протестът на бургазлии срещу високите цени на горивата, предаде БНР.
От полицията предварително обявиха, че няма да допуснат спиране на движението. На мястото обаче пристигнаха само два протестиращи автомобила и протестът се провали.


Варненци се събраха на изхода на града по магистрала "Хемус". Броят им обаче също не беше голям.

"Премиерът спомена, че има много злоупотреби със смески в горивата и с пломбирането и т.н., но последните проверки откриха, че проблемите са в под 1% от бензиностанциите, така че не вярвам, че това би довело до драстичен спад в цените, а такъв трябва да има. Навсякъде цените зависят от световната тенденция, но виждаме, излязоха и много статистики, как в България едва ли не имаме едно от най-скъпите горива в цяла Европа, а това не е нормално за пазара". Това заяви един от организаторите на протеста във Варна.


30-на автомобила шестваха по улиците на Благоевград с надути клаксони в знак на протест срещу нереално високите цени на горивата.
Протестът днес, организиран в социалните мрежи, бе мирен, но организаторът му Люси Манова поиска оставката на министър Божидар Лукарски, заради казаното от него по-рано, че България не е производител на петрол.
Следващият протест е насрочен за след две седмици, тъй като е дадено на правителството време, за да вземе адекватни мерки.