Такава оценка за ситуацията в страната направи днес лидерът на ДСБ Иван Костов, предаде БТА.
"Не обръщайте внимание на опитите ставащото да бъде обяснено с международното положение по тодорживковски - България внася суров петрол от Русия, а не от Либия", изтъкна той пред журналисти.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че очаква скок в цените на горивата заради ситуацията в Либия и обяви, че е поискал "Лукойл" да наложат мораториум поне за месец. 

"В "Лукойл" суровият петрол се преработва от работници, чиито заплати са между 5 и 12 пъти по-ниски, отколкото в Австрия. По бензиностанциите горивото се продава от работници, които имат заплати между 15 и 20 пъти по-ниски, отколкото тези в Австрия. Разходите за съхранение и плащането на наеми са много по-ниски в България, сигурно 15-20 пъти при същото сравнение и въпреки това в Австрия горивото е по-евтино", коментира Костов, цитиран от БГНЕС.
Той припомни, че правителството на ОДС е било в много по-тежко положение през 1997- 98 г. - съчетание от икономическа криза и ударите срещу бивша Югославия.
"Тогава България излезе от кризата за 7-8 месеца", отбеляза бившият премиер.

Той за пореден път повтори, че причината за високите цени у нас са скритите договорки с монополите.
Нали чухме Борисов как казва: "Аз съм му обещал да не го закачаме - на този, нали? Ами да спре да обещава да не ги закача и да почне да ги закача, бих казал аз", заяви Костов, имайки пред вид записания разговор между премиера и директора на Агенция "Митници" за Мишо Бирата.

Междувременно от "Лукойл" разпространиха писмо до икономическия министър Трайчо Трайков, в което го обвиняват в некомпетентност и че не може да смята.
В същото време Бойко Борисов отрече пред ТВ7, че толерира бизнеса на Валентин Златев. Премиерът изтъкна, че "Нефтохим-Бургас е бил продаден отдавна, както и че компанията "Лукойл" е години наред на българския пазар и много правителства са работили с нея. Той обаче призна, че изпълнението на бюджета на страната е зависимо от работата на рафинерията, предаде Mediapool.
“Какво ще стане с бюджета на държавата, ако “Лукойл” в момента се възползва от този проблем и излезе в четиримесечен планов ремонт, което имат право по закон да направят. И веднага ще ви отговоря – това са 2 млрд. лв. по-малко в бюджета. Това означава да не се изпълнят плановете на финансовия министър“, заяви премиерът.