Върховният административен съд задължава министъра да разкрие информацията в 14-дневен срок, съобщиха от формацията на Радан Кънев.

„Ние обаче настояваме правителството да даде информацията още до петък. Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол“, призова Мартин Димитров - член на политическия съвет на НР, който заедно с колегата си Петър Славов е поискал информацията от МФ.

Според НР именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард повече за бензин и дизел.

„Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно. Ние обаче не се отказахме и днес постигнахме преломна победа в битката с картела“, допълни Славов.

Политическият говорителят на НР Трайчо Трайков пък припомни, че вече са минали 5 години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива.

5 млрд. лева са откраднати от всеки от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 млрд. лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика“, добави бившият министър.

Той обясни, че с по-скъпите горива българската икономика губи конкурентоспособност, а растежът е по-нисък.

„Сега виждате на практика ползата от "Нова Република". Виждате и разликата с всички останали – всички покровителстват кражбите, а ние постигаме резултати. Осъдихме МФ и скоро всички ще знаем истината – има или няма монопол при складовете за горива и как точно правителствата на БСП, на ДПС, на ГЕРБ, заедно с КЗК, заедно с прокуратурата, бранят монополистите, а не хората“, продължи Трайков.

Радан Кънев пък добави, че целта им е законът да бъде оръжие на слабия и победата срещу картела при горивата е такъв пример.

„Настояваме обаче и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда. Кои министри са прикривали картела и монопола? Кои членове на КЗК са бездействали? Кои политически сили са осигурявали чадъра? Отговор на последния въпрос имаме – това са ГЕРБ, БСП и ДПС – те управляваха в последните години“, добави лидерът на ДСБ.

Според НР българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.