Над 50% от естествените стари гори в страната не попадат в защитени територии, което означава, че те не се ползват с висока степен на закрила и във всеки момент могат да бъдат унищожени.

По инициатива на международната организация за първи път се провежда комплексно теренно проучване на вековните гори от специалисти от Института по гората към БАН.

Основна заплаха за тях е извършването на сеч за дърводобив. Вековните гори имат голямо значение за съхраняване на биоразнообразието и поддържане на важни екосистемни услуги.

Вековните гори у нас са между 100 и 120 хил. хектара, коментира на пресконференция в БТА Александър Дунчев - експерт по горите от българския офис на природозащитната организация WWF.

През последните три години WWF проучва и идентифицира вековни гори в страната. Изследвани са основно територии в Западна и Източна Стара планина, в Западни Родопи и Средна гора, чрез специално разработена научна методология.

Потенциалът, който държавата има възможност да защити, е близо 180 хил. хектара, което е много повече от площта на последните вековни гори в България, коментира Дунчев. От WWF коментираха още, че горската сертификация е друг инструмент, който може да подпомогне опазването на вековните гори.

Българската държава е заявила своя интерес и желание за сертифициране в държавните горски територии, коментира Нели Дончева - ръководител на програма "Гори" във WWF.

По думите й 20 на сто от горските територии у нас вече са сертифицирани, като площите са основно държавни гори. Изискване за сертифицирането по стандарта FSC е горите да бъдат във фаза на старост или вековни и да бъдат оставени без стопанска намеса, което е още един начин за опазване на вековните гори, коментира тя.