С около 5-7 градуса ще са по-ниски температурите по Черноморието, поради слабия източен вятър.

Метеоролозите предупреждават, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

В късните следобедни часове облачността от северозапад ще се усили и преди и около полунощ на места в северозападните и централни северни райони ще прегърми и превали.

По-късно явленията ще обхванат и райони около Стара планина, а в сутрешните часове - и Южна и Източна България.

Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, като е възможно на отделни места по-скоро да прегърми. Ще духа слаб южен вятър. Твърде топло, на височина 1200 метра дневната температура ще е около 29°, на 2000 метра - около 22°.

Температурите в петък ще бъдат с няколко градуса по-ниски, от около 33 на северозапад до 38 градуса в югоизточните райони.

В събота ще има променлива облачност. Вероятност за краткотрайни превалявания има предимно в планините. Температурите ще са от 30 до 36 градуса. В неделя ще бъде слънчево, с купеста облачност, но намаляваща вероятност за валежи. Температурите ще са от 31 до 36 градуса.

Температурен рекорд във Велико Търново

Температурен рекорд от 41,6 градуса по Целзий е измерен в сряда във Велико Търново , съобщи за БТА Красимир Стоилов, дежурен синоптик в Хидрометерологичната обсерватория в областния град. Стойностите са били отчетени малко след 17.00 часа, уточни той.

Най-високата температура на тази ден е била 38,1 градуса, измерени през 1909 година, най-ниската температура за 29 юли е била измерена през 1981 година, когато живачният стълб е отчел 10,7 градуса.

Според уредите на ХМО температурата на почвата е достигнала 50 градуса по Целзий, каза още Стоилов. По думите му това означава, че отделянето на топлина във въздуха ще продължи и ще провокира високи температури и през утрешния ден.

Абсолютният рекорд за месец юли е от 2000 г. На 5 юли тогава са измерени 43,6 градуса.

Следете прогнозата за август тук

Как да предпазим домашните любимци от жегата >>

Какво означават кодовете

Жълтото
означава потенциална опасност.
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червено означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.