В Южна Франция температурите днес може да достигнат над 40 градуса по Целзий - ден след като в Кордоба, Южна Испания, термометрите отчетоха 46 градуса, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Испания и Португалия отправиха днес предупреждения до жителите си да вземат допълнителни мерки срещу горещините, които са обхванали Иберийския полуостров.

В Женева бе обявена тревога за извънредно горещо време, след като по обяд температурата в града стана 32 градуса и се очаква да достигне 39 градуса до събота, предаде Франс прес.

Местните метеоролози очакват силни жеги в района на Женева от утре поне до 7 юли.

"Тези извънредни метеорологични условия може да имат сериозни последствия за здравето на по-уязвимите хора", предупреди в изявление отговоращият за социалните въпроси федерален департамент.

Медицинските служби на кантона Женева "са задействали плана за реакция при силни горещини и напомнят, че е необходимо човек да се пази от жегата, да приема достатъчно течности и да проявява солидарност към своите близки и съседи", се казва още в изявлението.

Санитарните служби и аптеките на кантона са увеличили степента си на готовност.

След Франция горещата въздушна маса ще достигне и Обединеното кралство утре, когато температурите в Лондон ще надминат 30 градуса.
Никола Мейкси от лондонската метеорологична служба каза, че горещините ще започнат да намаляват от четвъртък.

Възможно е тропическите въздушни маси да достигнат дори част от Германия.

Синоптиците очакват тази гореща вълна да е само първата от поредица такива до края на лятото.

У нас през следващите 3-4 дни времето в голяма част от страната ще остане неустойчиво, макар че температурите ще се повишават. Дневните температури ще бъдат от 26 до 31 градуса.

Синоптичната прогноза на НИМХ при БАН за юли показва, че най-ниските температури през юли ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса.

Следете прогнозата >>