Това казва пред френския вестник La Croix прессекретарят на последния съветски партиен лидер Михаил Горбачов Андрей Грачов.

Според него, преди години наличието на паритет между двете супердържави - САЩ и СССР е направило процесите на противопоставяне предсказуеми, защото е имало "червени линии", които нито една от двете държави не е пресичала.

"Днес Русия определено е по-слаба в сравнение с времената на СССР и това я прави агресивна и непредсказуема. В същото време Запада продължава да се държи като победител и не постъпва разумно, което изостря ситуацията в света", смята Грачов.

Той е категоричен, че и двете държави - САЩ и Русия са се провалили след приключването на предишната Студена война.

"Русия не премина успешно изпитанието на свободата, а САЩ-изпитанието на победата", смята съратникът на Михаил Горбачов.

Според него, Москва се стреми да се покаже равна на щатите, но има доста по -малка тежест. Затова присъединяването на Крим е станало отговор на "загубата" на Украйна през 2014 година.

"Новото поколение си играе на война, сякаш е във видеоигра, а светът се намира често на минути от откриването на огън и запалването на гореща война", смята Грачов и привежда като пример локалните конфликти в Сирия и на Корейския полуостров.