Бежанците пристигали с леки автомобили от София. Изяснява се произходът и самоличността им. На място е осигурена и лекарска помощ. Дали е трябвало да бъдат взети от друг все още се изяснява.

В тази местност за първи път задържат бежанци, съобщи за bTV началникът на областната дирекция на полицията в Перник Валентин Бучински. Заловените бежанци са сирийци.

Те са влезли в страната без документи. Прави се възможното, за да бъдат идентифицирани, съобщи още началникът на полицията. Той допълни, че в тях има заповеди, от които става ясно, че лицата са минали първоначалните интервюта и процедури, съгласно които искат да им бъде признат статута като бежанци.

В момента задържаните са във Второ районно управление. Не са установени хората, които са ги докарали. Има данни за един автомобил, изясняват данните, каза още Валентин Бучински.

Не се забелязва по-интензивно преминаване на границата. Задържаните са със семейства. Има 5 деца, 20 мъже и 14 жени. Децата са придружени от майките си. Това съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова.

"Постарали сме се да имат храна, подслон и вода, докато се изясни ситуацията. Държавната агенция за бежанците е уведомена. Установили сме подкрепа и от неправителствени организации”, допълни още тя.

Преди няколко дни главният секретар на МВР Георги Костов съобщи, че около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и във вътрешността на страната.